Обратно към блога

Блог

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

18.11.2010

Пожелаваме Ви много Здраве, Мир и Любов. Нека радостта и доброто настроение не Ви напуснат през цялата година! Нека Великден  Ви донесе много сила, бодрост и светлина! Нека се опитаме да бъдем по-човечни, по-добри и по-усмихнати. Да успяваме да намираме красотата в малките неща и да прощаваме както на себе си, така и на околните. Пожелаваме Ви богата трапеза, много счупени яйца, люта ракия и разбира се  вкусен козунак. Приятно изкарване на този светъл празник  и не прекалявайте с яйцата.

За по-любопитните сме приготвили малко  интересна информация за това как се празнува Великден в другите страни. Приятно четене.

Великден в САЩ

Toзи светъл празник се нарича в САЩ „Easter Parades". За празника всеки трябва да има нови дрехи. Ако човек няма пари, е задължително поне да си купи ръкавици. Традиционният великденски обяд на американските семейства се състои от шунка с ананас, картофи и плодова салата. Децата получават кошничка, пълна с шоколади и бонбони. Доста популярна е една игра - пързаляне на яйца по наклонена плоскост. Малчуганите се състезават кой ще закара по-далече  своето яйце. Най-голямото съревнование обаче става на поляната пред Белия дом и е наречерно „White House Easter Egg Roll". От своя страна американският президент подарява на децата дървени яйца, които са лично подписани от самия  него и от неговата жена.

Великден в Русия

Великден е най-големия религиозен празник през годината за руските християни. Главно място на великденската маса  заемат козунакът и боядисаните яйца, поставени върху зелена покривка. В събота те се носят за освещаване в църквата. В първия ден на празника руснаците се поздравяват Христос Воскресе!", "Воистину Воскресе!", но за разлика от нас се целуват трикратно по бузите и си подаряват боядисани яйца. Вторият ден е посветен на благотворителността. Прието е да се посещават болници и да се дава богата милостиня. Някога руснаците са събирали пари и са откупували бедняците, затворени заради дългове.

Великден в Германия

Великден в Германия се предшества от Страстния петък. Много немци в този ден ядат риба. В съботната вечер се пали голям пасхален огън. Около него се събират много хора - той е символ на края на зимата и изгаря всички зли помисли. На следващата сутрин цялото семейство се събира на закуска. Родителите скриват панер със сладкиши. След закуска те казват на децата: Великденският заек е донесъл за вас кошница и вие трябва да я намерите. Хлапетата ровят из цялата къща и това е най-веселият момент в празничния ден. В следобедните часове на семейството гостуват приятели и роднини.

Великден в Италия

Кулинарно Великден в Италия означава украсени шоколадови яйца с изненада (оттук и идеята за детските шоколадови яйца от типа на Kinder Sorpresa), традиционния козунак Colomba (гълъб) и пикник на Малкия Великден (понеделника след Възкресение). Всички традиционни рецепти са свързани със символите на празника. Традицията на изненадата в яйцето напомня периода, когато постът е бил широко разпространен и обикновено в яйцето са били слагани годежен пръстен или друг накит за бъдещата невеста. Днес, за разлика от България, в Италия постът е изгубил място в религиозния живот и почти не се споменава, въпреки че голяма част от италианците са практикуващи католици. Ролята на козунака се изпълнява от Великденския гълъб традиционна икона на светия дух. Тестото на Великденския гълъб наподобява много това на козунака, но се замесва без прясно мляко, присъстват неизменно бадемите - символ на мъдростта. Боядисването на яйца се среща съвсем рядко само в някой отделни райони.

Сподели: Свежо
с. Лозенец | ул. Преображенска 18 (до централен плаж) | Тел.: (00359) 0895-680-595 | E-mail: info@luxor-lozenets.com